КАК ДА ИЗБЕРЕМ АПАРТАМЕНТ – ИЗЛОЖЕНИЕТО

Изборът на апартамент не е тривиална задача и не се ограничава с квадратура, цена и локация. Във времена на криза, човек е длъжен да инвестира внимателно и да знае за какво си дава парите…

Това ще са поредица от, надявам се, интересни и полезни четива, които ще ориентират потенциалния купувач в джунглата на недвижимите имоти в България.

ИЗЛОЖЕНИЕ

Всеки знае, че най-доброто изложение е южното. Причината за това е много проста- чистият юг позволява оптимално ослънчаване през всички сезони. През зимата, когато слънцето е ниско, то огрява най-добре и най продължително южните прозорци. През лятото, когато слънцето е високо, южните прозорци са далеч по-защитени от източните и западните, понеже слънчевите лъчи падат косо върху тях. Най-минималната стреха или сенник вършат чудеса през лятото за южните прозорци.

Архитектите и строителните предприемачи познават ползите от южното изложение и се стараят да “разпределят” южната фасада на повече апартаменти. В закона за устройство на територията изрично е записано, че най-доброто изложение е южното и, че не се допускат жилища разположени изцяло на север, североизток или северозапад. Осигуряването на добро изложение на сградите и жилищата в тях е един от важните критерии за оценка на качествата на проектната документация.

Дограмата с изложение юг понижава разходите за отопление през зимата и разходите за охлаждане през лятото. Във времена на криза и при галопиращите цени на енергоносителите, изборът на жилище с подходящо изложение е инвестиция, която ще спестява разходи в продължение на десетилетия.

Слънчевото греене осъществява много важна хигиенна функция. Ултравиолетовите лъчи убиват микробите, намаляват опасността от мухъл, а добрата осветеност на жилищните помещения помага за доброто физическо и психическо състояние на хората в тях. Не случайно дългите летни дни предизвикват оптимизъм и висок тонус.

 

…СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ…

default