КАК ДА ИЗБЕРЕМ АПАРТАМЕНТ – РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО

Изборът на апартамент не е тривиална задача и не се ограничава с квадратура, цена и локация. Във времена на криза, човек е длъжен да инвестира внимателно и да знае за какво си дава парите…

Това ще са поредица от, надявам се, интересни и полезни четива, които ще ориентират потенциалния купувач в джунглата на недвижимите имоти в България.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Доброто разпределение е най-важното, което определя качествата на един апартамент. Правилното подреждане на помещенията, добрата организация на всяка една стая, късите и удобни връзки между всеки отделен кът и помещение, както и осигуряването на достатъчно квадратура за всички жизнени дейности, които всеки ден, многократно осъществяваме в нашия дом, е от първостепенно значение за усещането за комфорт в едно жилище.

Първата задача на архитекта е да разположи помещенията на правилните места, съобразно с възможностите за ослънчаване на жилището. Дневната трябва да е обърната към най-доброто изложение, понеже тя се ползва най-продължително и понеже в нея прекарваме времето през деня, когато има слънце. Безспорно най-доброто възможно изложение е юг, но ако няма възможност, се търси изток или запад, но в никой случай север или полупосоките му.

Спалните са следващите по важност помещения и те заемат второто най-добро изложение след дневната. Разбира се, ако и те могат да бъдат ориентирани на юг, това е най-добрата възможност. Апартаментите с изцяло южно изложение са най-комфортните на нашата географска ширина, както вече обясних в предишната статия.

По-неблагоприятните изложения се заемат от обслужващите и сервизните помещения- коридори, бани, тоалетни, килери и дори кухни, когато последните не са в общо пространство с дневната. Ако има възможност, най-вече за кухнята трябва да се потърси по-добра възможност за ослънчаване, понеже домакинята прекарва много часове в нея.

Всяка стая трябва да има достатъчно площ и габарит, за да осъществява функциите, за които е предвидена. В отменената Наредба 5 за териториално и селищно устройство се цитираха минимални квадратури на жилищните помещения:

Дневна- 15м2; Спалня за един обитател- 7.5м2; Спалня за двама 12.5м2; Кухня бокс- 4.5м2; Кухня с кът за хранене-7м2.

Въпреки, че тези норми вече не важат, те са добра ориентация за абсолютния минимум на необходимите площи на жилищните помещения. Аз самият съм живял в двустайно жилище 65м2 и в двустайно жилище 45м2 и от собствен опит твърдя, че всеки компромис с минималните квадратури е за сметка на брутално нарушаване на усещането за комфорт в жилището.

Към горните бих добавил и още нещо от моята практика. Банята не бива да е по-малка от 3.2м2. Повярвайте, разликата между комфортна и малка баня разваля настроението по много пъти всеки ден…

Следващата задача на архитекта е да осигури къси връзки между помещенията. Всеки знае, че коридорите не трябва да изяждат от полезната площ. Жилища от типа “три тераси и три коридора” бяха масови по време на социализма, но днес клиентите с право предпочитат да имат повече полезна площ във вид на по-големи дневни, спални, кухни и дори по-големи бани.  Модерното в последно време обединяване на дневна, кухня и трапезария се прави за да се спести квадратура от коридора, който иначе е необходим, за да се достигне до всяко едно от тези помещения. Другото важно предимство, е че обединеното по този начин пространство създава усещане за комфорт дори в малки жилища.

Късите връзки са особено важна задача и при проектирането на общия план на сградата, който определя така наречените “общи части”. По същество това са стълбища, коридори и асансьори, които имат за функция по най-късия възможен път да отведат хората до техните жилища. Предприемачите добавят общите части към застроената площ на жилищата пропорционално на квадратурата им и всеки клиент плаща освен за площта на своя апартамент и за “полагащата” му се част от общите части на кооперацията. При това положение, архитектът трябва да положи усилие повече от квадратурата, за която така или иначе се плаща, да отиде в апартаментите, а не в коридорите. Всичко над 15-17% общи части не говори за добре свършена работа. Виждал съм апартаменти с до 30% общи части, което според мен е недопустимо.

Освен с правилно изложение и с правилна квадратура, всички помещения трябва да са и с правилна форма. Най-лесен за обзавеждане е правоъгълникът, квадратът, а в по-редки случаи части от кръг или правилен многоъгълник. Всякакви разпокъсани и начупени форми в план, при все, че може и да изглеждат добре на проект, създават много проблеми за разполагане на повечето стандартни мебели. Освен това, при една и съща квадратура, изчистените и добре овладени форми създават усещане за по-голямо пространство и от там за по-голям комфорт.

 

…СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ…

default