Едноетажна или двуетажна къща?

Българинът традиционно живее в едноетажна къща, въпреки, че във възрожденската традиция е залегнал образа на двуетажната къща с големи еркери и чардаци, като патриархален символ на богатство и благополучие.

В днешните времена на криза, човек е длъжен да знае какво получава срещу парите си.

Едноетажната къща е по-удобна. Аз лично не си представям, че ако ми се иска да полегна след обяд или след някое уморително занимание, трябва да се кача на втория етаж, където обикновено са спалните. Поради същата причина много клиенти държат да имат спалня на първия етаж, независимо от това колко спални имат на втория. Да не забравяме, че никой не остава вечно млад. С напредването на възрастта изкачването на стълби е все по трудно, докато в един момент, на стари години става просто невъзможно.

Едноетажната къща няма стълба. Стълбището яде площ, както на първия, така и на втория етаж. Една удобна за ползване стълба, не заема по-малко от 4-6 квадратни метра НА ВСЕКИ от етажите. Сравнете проектите на Гергана 125 и на Невена 130. При Гергана 125 имаме 4 нормални спални, всяка от които със  собствена баня и дневна с кухня и трапезария на един етаж, докато при Невена 130 имаме три спални, едната от които маломерна-9 квадратни метра, две бани и дневна с кухня и трапезария на първия етаж. При това модел Гергана е с 5 квадратни метра по-малък от модел Невена! Разликата идва от стълбата- 3кв.м. на първия етаж и 4.5кв.м. на втория етаж, и от терасите на втория етаж-3кв.м и 8кв.м.

В едноетажната къща може да има една баня, докато при двуетажната трябва задължително да има поне санитарен възел на първия  и баня на втория етаж. Едва ли някой не знае колко скъпо е обзавеждането и оборудването на една баня…

Двуетажната къща обикновено има тераси. Естетическото оформяне на фасадите нерядко се постига с тераси лоджии и еркери. По презумпция обаче, къщата се разполага в двор, където има място за всички занимания и удоволствия, които бихме правили на терасата. Далеч е по-удобно да си пиеш кафето на верандата пред дневната, отколкото да го носиш на втория етаж. Да не говорим за тежката и обемиста маса за тенис…

Двуетажната къща е висока и респектираща.  Ако искате да инвестирате във външния вид на къщата изберете двуетажна къща. Клиентите казват: “По-прилича на къща” и са прави.

Двуетажната къща осигурява гледка. Аз много обичам простора и чувството за свобода, което той дава. Гледката от втория етаж е в пъти по-добра от гледката от първия.

Надявам се да съм бил полезен при вашия бъдещ избор на къща!

 

 

 

 

default